Reinaldo Lopez całe swoje życie poświęcił uprawie kawy. Razem z żoną i czwórką dzieci prowadzi
rodzinne gospodarstwo kawowe. Plantacja Providencia znajduje się na wysokości 1740 m n.p.m. Na
obszarze 4 hektarów obecnie rośnie 15 000 krzewów kawowca odmian takich jak: geisha, caturra
amarillo, caturra rojo, F6, pink bourbon i castillo tambo.
Panujące tam optymalne warunki do uprawy kawy powodują, że ziarno pochodzące z tego rejonu jest
najwyższej jakości. Dzięki położeniu geograficznemu oraz warunkom klimatycznym kawa wymaga
upływu długiego czasu, aby dojrzeć. Dzięki temu powolnemu procesowi, każde ziarno posiada
wyjątkowe aromaty i zapachy. Kiedy owoce kawowca w pełni dojrzeją, są zbierane i przetwarzane w
ciągu 5 godzin od zbioru. Proces fermentacji trwa od 48 do 72 godzin i po tym czasie Geisha
umieszczana jest na stołach afrykańskich, gdzie suszy się na słońcu przez kolejne 20-24 dni.
W ciągu 5 lat członkostwa w CADEFIHUILA Reinaldo Lopez otrzymał certyfikaty Fairtrade i CP. Dla
Reinalda ochrona środowiska to kwestia fundamentalna. Pozostałości po kawie wykorzystywane są
do produkcji kompostu używanego do nawożenia innych upraw.